Detale
Opis
Łupina babki owsianej to cienka zewnętrzna skórka nasienia rośliny babka owsiana. Roślina ta jest rodzimym gatunkiem w Indiach i Iranie. Zarówno nasienie rośliny, jak i jego łupina mają doskonałe wartości odżywcze, które są również wykorzystywane w celach leczniczych oraz stanowią dużą pomoc w diecie. Jej zdolność do wiązania wody jest również pomocna w diecie bezglutenowej i pozwala na przygotowanie lepszych struktur ciast. Weganie mogą zastąpić żelatynę pochodzenia zwierzęcego poprzez wykorzystanie łupiny babki owsianej.
Zalecenia dotyczące stosowania
Ogólnie rzecz biorąc, można go stosować do zwiększania zawartości błonnika w chlebie, wypiekach i innych słodkich i słonych ciastach oraz poprawy konsystencji ciast bezglutenowych. Może być dodawany do musli, domowych batonów energetycznych i jogurtów. Może być stosowany do zagęszczania i żelowania w przygotowaniu kremów, puddingów i galaretek. Ponieważ potrafi wiązać nawet na zimno, można z niego przygotować świeże galaretki owocowe bez gotowania. Może być również stosowany samodzielnie jako kuracja: rano i wieczorem, pół godziny przed posiłkami, należy spożyć łyżkę stołową wraz z herbatą, wodą lub sokiem owocowym. Kurację warto kontynuować codziennie przez 1-2 tygodnie, przy ścisłej kontroli odpowiedniego spożycia płynów.
Masa netto: 100 g
Składniki: łupina babki owsianej (Psyllium Husk)
Pochodzenie: Indie
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Energia: 812 kJ / 201 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 3,6 g
- w tym cukry: 0 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 82 g
- Sól: 0,11 g
Informacje o wartościach odżywczych mają charakter orientacyjny! Faktyczne wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. Prosimy o zapytanie o aktualne wartości odżywcze u naszych pracowników!