Mąka teffowa 500 g
Mąka teffowa 500 g
13,28

Mąka teffowa 500 g

Mąka teff to mniej znana w naszym kraju bezglutenowa mąka zbożowa. Jednak jego popularność rośnie dzięki doskonałym wartościom odżywczym, naturalnym właściwościom bezglutenowym i przyjemNieu smakowi.

13,28
Punkty po zakupie: 0,27 zł
Detale

Opis



Roślina teff (Eragrostis tef) pochodzi z Etiopii, gdzie jej cenne nasiona są uprawiane i spożywane od ponad 5 tysięcy lat. Dziś nadal jest podstawowym daniem, spożywanym głównie jako kasza lub jako chleb z jej mąki. Teff jest najmniejszym zbożem na świecie - 150 ziaren nasion teffu waży tyle samo co 1 ziarno pszenicy. Mimo niewielkich rozmiarów jest to naprawdę pożywny pokarm, o wysokiej zawartości minerałów i witamin, naturalnie bezglutenowy, co czyni go świetną alternatywą dla osób wrażliwych na gluten. Jest też świetnym źródłem składników odżywczych dla wegan.



TMąka teff sugerowane użycie



Mąka teff to doskonała alternatywa mąki bezglutenowej o przyjemnym, lekko orzechowym smaku. Może być stosowany na wiele sposobów w chlebach i ciastach, biszkoptach, cieście linzerowskim oraz innych ciastach wytrawnych i słodkich, samodzielnie lub zmieszany z innymi mąkami w celu uzyskania lepszej konsystencji ciasta. Można z niego przygotować tradycyjne etiopskie danie z płaskiego chleba, injera, które jest cienkim jak naleśnik ciastem wypełnionym warzywami i mięsem.




Masa netto: 500 g

Składniki: mąka teff

Miejsce pochodzenia: -


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1340 kJ / 320 kcal
- Tłuszcz: 2 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
- Węglowodany: 62,7 g
- z czego cukier: 5,4 g
- Proteiny: 11,8 g
- Błonnik: 7,6 g
- Sól: 0 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty