Ksylitol / cukier puder brzozowy - 500 g / 0,5 kg
Ksylitol / cukier puder brzozowy - 500 g / 0,5 kg
14,20

Ksylitol / cukier puder brzozowy - 500 g / 0,5 kg

Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy, to naturalny alkohol cukrowy występujący w większości roślin. Choć z wyglądu i zastosowania bardzo podobny do tradycyjnego cukru granulowanego, to jego niski indeks glikemiczny (IG=7) i użyteczna kaloryczność sprawiają, że warto przestawić się na cukier brzozowy, aby chronić swoje zdrowie. W formie proszku jest doskonałym wyborem do dekoracji ciast, a dzięki szybszemu rozpuszczaniu sprawdza się również w zimnych kremach i napojach.
14,20
Punkty po zakupie: 0,28 zł
Detale

Opis



A nyírfacukor elnevezés onnan eredeztethető, hogy kezdetben a nyírfa édes rostjaiból állították elő a xilitet. W 1902 roku Nagrodę Nobla otrzymał Herman Emil Fischer, odkrywca ksylitolu. Ponieważ sacharoza była wówczas tania w produkcji, przemysł nie zwrócił uwagi na ten świetny zamiennik cukru. Kryzys cukrowy po II wojnie światowej zachęcił Fińską Spółkę Cukrową do rozwinięcia przemysłowej produkcji ksylitolu. W przemyśle spożywczym stosowany jest głównie w produkcji gumy do żucia, napojów bezalkoholowych i innych dietetycznych słodyczy. Jego niski indeks glikemiczny, zawartość kalorii i węglowodanów sprawiają, że jest idealnym zamiennikiem cukru dla diabetyków i dietetyków. Spożywanie dużych ilości jednorazowo może na początku powodować biegunkę u osób wrażliwych, dlatego zaleca się przyzwyczajenie do mniejszych ilości. Később nagyobb mennyiség (20-30g) sem okoz ilyen problémát.



Sugerowane użycie:



Édesítő ereje a kristálycukoréval megegyező, így –pár kivétellel- teljesen kiváltható vele a kristálycukor minden receptben. Doskonale nadaje się również do wypieków, ponieważ w wysokich temperaturach nie traci swojej słodyczy ani goryczy. Niestety nie jest zalecany do stosowania w gotowanych makaronach ze względu na swoje właściwości grzybobójcze i nie można go karmelizować.


podobne produkty