Opis
Mąka Konjac to mąka o neutralnym zabarwieniu i smaku, otrzymywana w wyniku przetwarzania bulwiastych korzeni rośliny koniaku. Mąka Konjac ma niezwykle wysoką zawartość błonnika, co oznacza, że już kilka gramów może wchłonąć kilkakrotnie więcej wody. Jako żywność bezglutenowa, o niskim indeksie glikemicznym, niskowęglowodanowa, może być stosowana w różnych dietach w celu zastąpienia mąki pszennej i skrobi o wysokim indeksie glikemicznym. Zdolność mąki Konjac do wiązania wody w żołądku zapewnia szybkie uczucie pełności, co jest również korzystne dla osób będących na diecie odchudzającej. Mąka dozwolona w diecie Paleo.
Podczas spożywania posiłków z mąką Konjac należy szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu!
Sugerowane zastosowanie mąki Konjac
Z zaledwie kilku gramów mąki Konjac można zrobić krem, budyń lub galaretkę o idealnej konsystencji. Może również znacznie poprawić teksturę bezglutenowych makaronów, chleba i ciastek. Stosując mąkę Konjac, należy zawsze przestrzegać dokładnej ilości opisanej w przepisach, ponieważ działa ona w bardzo małych ilościach.
Masa netto: 100 g
Składniki: mąka konjac
Miejsce pochodzenia: -
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 782,9 kJ / 187 kcal
- Tłuszcz: 0,52 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,11 g
- Węglowodany: 3,38 g
- z czego cukier: <0,03 g
- Proteiny: 0,91 g
- Błonnik: 82,79 g
- Sól: 0,01 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!