Kwas cytrynowy 100 g
Kwas cytrynowy 100 g
2,74

Kwas cytrynowy 100 g

Kwas cytrynowy jest związkiem naturalnym, który może być wytwarzany syntetycznie. Jako dodatek do żywności stosowany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako przeciwutleniacz. Jest to również świetny naturalny domowy środek czyszczący do usuwania kamienia i tłuszczu.
2,74
Punkty po zakupie: 0,05 zł
Detale

Opis



 Kwas cytrynowy jest pośrednikiem w cyklu kwasu cytrynowego (proces metaboliczny wytwarzający energię) i znajduje się we wszystkich żywych komórkach, w tym w organizmie człowieka. Szczególnie obficie występuje w owocach i warzywach o kwaśnym smaku. Jest produkowany syntetycznie do użytku przemysłowego. Jako dodatek do żywności (E330) stosowany jest głównie jako aromat w napojach na bazie cytrusów i innych produktach. Wzmacnia aktywność antyoksydacyjną innych związków, pomagając zachować smak i zawartość witamin w wielu produktach spożywczych. Może zapobiec brązowieniu owoców przez krótki czas. Stosowany jest w przemyśle piekarniczym do ulepszania chlebów i ciastek. Często jest mylony z kwasem askorbinowym, ale kwas cytrynowy i kwas askorbinowy to dwa odrębne związki.



Kwas cytrynowy Sugerowane użycie



Może być stosowany w domowych gospodarstwach domowych do kiszenia, dżemów, syropów, lemoniad, dla zachowania koloru i dla zachowania kwasowości. Podczas pieczenia domowego chleba, mieszając go z zakwasem uzyskamy bardziej charakterystyczny smak.