Opis
Siemię lniane to jedna z naszych najstarszych roślin uprawnych, którą stosowano już w epoce kamiennej, a jej cenny olej i mąkę pozyskiwano i wykorzystywano do celów spożywczych. Był częścią starożytnych diet i zwyczajów religijnych wielu narodów, a także był uważany za roślinę leczniczą.
Aby wyprodukować mączkę lnianą, z nasion lnu wyciska się na zimno bardzo wartościowy olej, a pozostałe granulki lnu są mielone na mąkę za pomocą maszyn do mielenia o dużej mocy. Mączka z siemienia lnianego jest również bogata w cenny błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, białko, minerały i mikroelementy, witaminy. Ma bardzo niską zawartość węglowodanów (9g/100g), a węglowodany są w kategorii nieobliczalnej pod względem wchłaniania, więc może być stosowany w dietach low-carb lub 160 gramowych.
Mączka z nasion lnu Sugerowane użycie
Mąka z siemienia lnianego może być używana zmieszana z białą mąką lub zmieszana z innymi mąkami reformowanymi, aby zrobić bezglutenowe, lowcarb i paleo chleby, ciasta, pizze, muffiny itp. Jest niezbędnym składnikiem w kuchni wegańskiej i bezjajecznej, ponieważ dzięki substancjom woskowym pomaga stworzyć teksturę makaronu bez jajka.
Masa netto: 250 g
Składniki: mączka z nasion lnu
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1222 kJ / 294 kcal
- Tłuszcz: 7,2 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1,8 g
- Węglowodany: 2,9 g
- z czego cukier: 2,7 g
- Proteiny: 36,9 g
- Błonnik: 34,9 g
- Sól: 0,15 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!