Opis
Ryż (Oryza sativa) jest nadal podstawowym pożywieniem dla 60 procent ludzkości. Jego spożycie kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką, a jest to potrawa powszechna i popularna na całym świecie. Roślina ta, zasadniczo subtropikalna, uprawiana jest w Europie, w tym w wielu miejscach na Węgrzech. Mąka ryżowa jest produktem otrzymywanym w wyniku zmielenia białych ziaren ryżu, które zostały obłuskane, a następnie zmielone. Charakterystycznie "jedwabisty" w dotyku, o neutralnym do lekko ryżowego zapachu i smaku. Wszystkie korzystne składniki odżywcze ryżu są nadal obecne w mące ryżowej po zmieleniu.
Sugerowane użycie mąki ryżowej
Dzięki neutralNieu smakowi może nawet zastąpić mąkę pszenną w pełnych ilościach do potraw, w których cykoria nie jest potrzebna do tworzenia wywaru, takich jak biszkopty, zagęszczanie kremów i sosów oraz gulasze. W innych przypadkach (np. ciasta, chleby, ciastka) wymieszać z innymi mąkami lub skrobiami, gdyż samo to spowoduje powstanie suchego, nadmiernie kruchego ciasta. Chiński makaron ryżowy jest główną podstawą i świetną bezglutenową alternatywą suchego makaronu.
Masa netto: 500 g
Składniki: mąka ryżowa (biała)
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1508 kJ / 359 kcal
- Tłuszcz: 0,6 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
- Węglowodany: 79,4 g
- z czego cukier: - g
- Proteiny: 6,9 g
- Błonnik: - g
- Sól: - g
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!