Opis
Znane ze swoich dobroczynnych właściwości pestki czerwonych winogron przetwarza się poprzez wytłoczenie najpierw ich cennego oleju, a następnie zmielenie pozostałych granulek w celu uzyskania mąki z pestek czerwonych winogron. Pestki czerwonych winogron są jednym z surowców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy, a dzięki delikatnym, pozbawionym chemii procesom fizycznym te dobroczynne przeciwutleniacze (głównie polifenole, flawonoidy i procyjanidyny) znajdują się również w mące z pestek czerwonych winogron. Ma także wysoką zawartość błonnika, natomiast zawartość węglowodanów jest szczególnie niska w porównaniu z mąkami.
Sugerowane użycie mączki z pestek winogron
Mąką z pestek czerwonych winogron można wzbogacić chleby i różne wypieki (biszkopty, babeczki, naleśniki). Ze względu na silny, charakterystyczny smak zaleca się stosowanie go w mniejszych proporcjach (ok. 3-5%) przy mieszaniu z innymi mąkami. Zachowuje swoje cenne składniki odżywcze nawet podczas pieczenia w wysokich temperaturach. Można go również dodać do smoothies, musli i jogurtu.
Masa netto: 500 g
Składniki: mąka z pestek czerwonych winogron
Miejsce pochodzenia: Węgry
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 771 kJ / 187 kcal
- Tłuszcz: 5 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
- Węglowodany: 6 g
- z czego cukier: 3 g
- Proteiny: 12 g
- Błonnik: 35 g
- Sól: 0,1 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!