Cukier z kwiatu kokosa 1000g / 1kg
Cukier z kwiatu kokosa 1000g / 1kg
25,13

Cukier z kwiatu kokosa 1000g / 1kg

Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i lepszemu od cukru granulowanego, cukier z kwiatu kokosa jest obecnie bardzo popularną alternatywą słodzika w reformowanej kuchni.

25,13
Punkty po zakupie: 0,50 zł
Detale

Opis



Tradycyjnym słodzikiem Azji Południowo-Wschodniej jest cukier z kwiatów kokosowych, znany również jako cukier kokosowy. Produkowany jest z soku kwiatu palmy kokosowej. Pąki kwiatowe są ścinane, powstałe soki roślinne są wchłaniane i dodatkowo zagęszczane przez gotowanie aż do całkowitego zestalenia, a coraz bardziej zbita masa jest stale mieszana i rozdrabniana w celu uzyskania delikatnej, drobnoziarnistej konsystencji cukru z kwiatu kokosa. Ponadto nie jest poddawany chemicznej obróbce i oczyszczaniu (w przeciwieństwie do produkcji cukru buraczanego), co jest przyczyną jego wyższej wartości odżywczej.



Wartości zawartości wewnętrznej



Od 75-80% cukru kokosowego stanowią cukry proste (sacharoza, glukoza i fruktoza), reszta to węglowodany złożone, głównie błonnik, minerały i witaminy. Ma niższy indeks glikemiczny niż cukier granulowany (sacharoza) ze względu na większą zawartość błonnika. Wartość IG dla cukru granulowanego wynosi zwykle od 65 do 70. Indeks glikemiczny cukru z kwiatu kokosa został określony w niektórych badaniach jako GI=35, co oznacza bardzo wolne wchłanianie węglowodanów. Jednak badania przeprowadzone przez Sydney University Glycemic Index Research Service określiły indeks glikemiczny cukru z kwiatu kokosa na GI=54, co stawia wchłanianie węglowodanów w cukrze z kwiatu kokosa w kategorii średniej, a także podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi. Dla diabetyków i osób odpornych na insulinę spożycie nie jest zalecane lub tylko w niewielkich ilościach, z zachowaniem ostrożności!



Sugerowane zastosowanie cukru z kwiatu kokosa



Cukier z kwiatu kokosa jest doskonałym zamiennikiem cukru granulowanego w napojach, ciastach, kremach i sosach itp. Dzięki swojemu charakterNieu, lekko dymNieu, karmelowemu smakowi może być prawdziwym kulinarnym specjałem w Twojej kuchni, także w mieszankach przyprawowych dla smakoszy, marynatach BBQ, sosach sałatkowych.


Masa netto: 1000 g

Składniki: 100% naturalny cukier z kwiatu kokosa

Miejsce pochodzenia: Indonezja


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1508 kJ / 360 kcal
- Tłuszcz: 0,0 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,0 g
- Węglowodany: 92 g
- z czego cukier: 88 g
- Proteiny: 2 g
- Błonnik: 1 g
- Sól: 0,07 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty