Mąka gryczana 1000g / 1kg
Mąka gryczana 1000g / 1kg
18,58

Mąka gryczana 1000g / 1kg

Mąka gryczana jest bardzo uniwersalną żywnością, ma również wybitne działanie fizjologiczne, co czyni ją niezastąpionym składnikiem kuchni reformowanej i bezglutenowej, do pieczenia, gotowania i zagęszczania.
18,58
Punkty po zakupie: 0,37 zł
Detale

Opis



Gryka (Fagopyrum esculentum), znana również jako pohanka, tatarka, haricot lub kruppa, to roślina pochodząca pierwotnie z Azji. Pod względem botanicznym należy do rodziny traw gorzkich i dlatego nie jest zbożem. Głównymi składnikami odżywczymi w gryce są węglowodany, z których większość stanowi skrobia (ok. 55-75%) oraz błonnik pokarmowy (ok. 17-20%). Wysoka zawartość błonnika sprzyja prawidłowej pracy jelit.  Jak pokazują jej liczne odmiany wernakularne, jest ona znana i uprawiana w naszym kraju od wieków. Według wielowiekowych przekazów używano go głównie do wyrobu kasz i zup, ale w rękopiśmiennym zeszycie z przepisami pijarskiego mnicha Kristófa Simai z XVIII wieku, został on wykorzystany jako podstawa krwistej kiełbasy. 



Sugerowane użycie:



Jest naturalnie bezglutenowy, więc może być spożywany również przez osoby wrażliwe na gluten. Mąka gryczana to doskonała alternatywa mąki bezglutenowej do wyrobu chlebów, ciastek i innych słodkich i wytrawnych wypieków. Ma charakterny, lekko kwaśny smak, dlatego najlepiej stosować ją wymieszaną z innymi mąkami lub skrobiami. 




Masa netto: 1000 g

Składniki: mąka gryczana

Miejsce pochodzenia: EU


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 14369 kJ / 344 kcal
- Tłuszcz: 3,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1,03 g
- Węglowodany: 63,4 g
- z czego cukier: 0,7 g
- Proteiny: 13,5 g
- Błonnik:5,9 g
- Sól: 0,013 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty