Mąka owsiana 500 g
Mąka owsiana 500 g
4,39

Mąka owsiana 500 g

Płatki owsiane są świetnym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy i minerały, zawierają dużo błonnika i są pyszne. Zmielona z niej mąka zachowuje większość dobroczynnych właściwości płatków owsianych. Może być stosowany jako zamiennik mąki pszennej w każdym przepisie, zarówno w pikantnych jak i słodkich makaronach, ciastach, ciasteczkach czy zagęszczaniu.


Może zawierać śladowe ilości glutenu!

4,39
Punkty po zakupie: 0,09 zł
Detale

Opis



Owies to roślina z rodziny bylinowatych, pochodząca z Azji i Europy. Uważa się, że przodkowie ludów konnych, w tym Węgrów, przywieźli tę pożyteczną roślinę do Europy. Rośnie również w ostrzejszym klimacie północnej Europy i była przydatną rośliną spożywczą i paszową dla ludów, które tam mieszkały, czego dowody znaleziono w wielu grobach celtyckich i germańskich. Stosowano ją głównie jako paszę dla zwierząt, ale używano jej także do warzenia piwa, kaszki i mąki na chleb. Dzięki doskonałym wartościom odżywczym staje się coraz bardziej popularny wśród dietetyków i miłośników zdrowego stylu życia. Mimo, że owies jest obłuskiwany w procesie przetwarzania, nie usuwa się cennych zarodków i otrębów, co jest przyczyną jego wysokiej zawartości błonnika, witamin i minerałów w porównaniu z innymi zbożami.



Owies a wrażliwość na gluten: Owies zawiera białko zwane aweniną, które jest podobne do glutenu pszennego, ale nie wywołuje reakcji autoimmunologicznej u większości pacjentów. Większość komercyjnych owsów staje się zawierająca gluten podczas zbiorów i przetwarzania z powodu zanieczyszczeń krzyżowych. Dlatego ważne jest, aby kupować tylko gwarantowane bezglutenowe produkty owsiane, jeśli masz ciężką nietolerancję glutenu.



 Sugerowane zastosowania



Mąka owsiana jest doskonała do wyrobu wytrawnych i słodkich ciast, pieczywa, ciast. Dzięki swojemu przyjemNieu smakowi może nawet całkowicie zastąpić mąkę pszenną. Nadaje się również do zagęszczania, do robienia stir-fries i bezików. 




Masa netto: 500 g

Składniki: owsianka

Miejsce pochodzenia: EU


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1651 kJ / 395 kcal
- Tłuszcz: 6,2 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1,3 g
- Węglowodany: 65,7 g
- z czego cukier: 1,1 g
- Proteiny: 13,1 g
- Błonnik: g
- Sól: 0,1 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty