Mąka amarantowa 500g
Mąka amarantowa 500g
9,87

Mąka amarantowa 500g

Mąka amarantusowa, wytwarzana z nasion amarantusa, które mają bardzo dobre wartości odżywcze, jest świetną alternatywą dla mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Ze względu na swój charakterny smak, 10-30% powinno być stosowane jako dodatek do innych mąk w przygotowaniu różnych makaronów. Można go stosować na wiele sposobów do ciast, wytrawnych i słodkich wypieków, a także do zagęszczania.
9,87
Punkty po zakupie: 0,20 zł
Detale

Opis



Był podstawą starożytnej kultury Azteków i Inków. Jej popularność w Ameryce Środkowej i Południowej trwa do dziś, gdzie uprawia się kilka odmian i spożywa potrawy z jej drobnych nasion.



Amarantus jest powszechnie nazywany pseudozbożem, ponieważ jego właściwości odżywcze i zastosowania są bardzo podobne do właściwości zbóż, ale botanicznie jest to roślina dwuliścienna z rodziny prosowatych. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa amarantos, oznaczającego "kwiat, który nie więdnie".



W połowie lat 70. stała się znana na całym świecie dzięki pracy amerykańskiego badacza Johna Robsona. Zauważył i zaczął badać doskonałe parametry odżywcze nasion, a następnie zaproponował ich udomowienie w USA. W tym czasie naukowcy z Rodale Institute w USA zbierali i hodowali wiele odmian, opracowując sposoby wykorzystania ich w przemyśle spożywczym. W ciągu kolejnych dziesięciu lat amarantus rozprzestrzenił się w wielu częściach świata, w tym w naszym kraju. Węgry zaczęły zajmować się naturalizacją około 1985 roku.



Wysoka zawartość białka i żelaza sprawia, że jest zalecana w dietach wegetariańskich i wegańskich, może być również spożywana przez osoby chore na celiakię



Jego wadą jest to, że zawiera kilka substancji antyżywieniowych, które zmniejszają strawność białek, ale można je prawie całkowicie zredukować poprzez obróbkę cieplną.



Proponowane zastosowanie mączki amarantowej



Jego żółta łuska nadaje się do poppingu i ekstruzji, podobnie jak kukurydza, a otrzymany produkt jest doskonałą propozycją do płatków śniadaniowych i zup kremów jako dodatek do zup. Jego mąka może być stosowana w 10-30% makaronów zamiast mąki pszennej. Stosowanie powyżej mleko wartości procentowej nie jest zalecane ze względu na charakterystyczny smak. Gotowane, przyprawione, nadają się jako dodatek do potraw, farszu, bułki tartej. Wykorzystywany jest również jako baza do wielu słodyczy.




Masa netto: 500 g

Składniki: mąka amarantowa

Miejsce pochodzenia: EU


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1145 kJ / 269,5 kcal
- Tłuszcz: 16 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1,5 g
- Węglowodany: 2 g
- z czego cukier: 0,2 g
- Proteiny: 25,8 g
- Błonnik: 38 g
- Sól: 0 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty