Opis
Zielony banan jest podstawowym pożywieniem krajów tropikalnych, którego wysuszona wewnętrzna część jest również mielona na mąkę, którą można wykorzystać na wiele sposobów zarówno do pieczenia, jak i gotowania.
Wysoka wartość odżywcza, bogata w błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Większość jego zawartości węglowodanów stanowią skrobie oporne, które nie mogą być rozłożone przez enzymy trawienne organizmu i mają podobną odporność na enzymy trawienne jak balast. Mąka z zielonego banana jest mąką naturalnie bezglutenową, dozwoloną w dietach paleo, a dzięki zawartości skrobi opornej może być również dobrą alternatywą dla białej mąki dla diabetyków.
Mąka z zielonych bananów sugerowane zastosowanie
Mąka z zielonych bananów może być używana samodzielnie lub mieszana z innymi mąkami z nasion, aby przygotować paleo i bezglutenowe chleby, ciastka i inne dania. Może być również stosowany w kuchni do zagęszczania, kremów, zup czy nawet budyniów. Jedna z najlepszych bezglutenowych i paleo alternatyw mąki do robienia gofrów i naleśników, na podstawie opinii konsumentów. Ma neutralny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu nie pozostawia w potrawach niepokojącego posmaku.
Masa netto: 500 g
Składniki: mąka z plantanów (mąka z zielonych bananów)
Miejsce pochodzenia: Ekwador
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1415 kJ / 338 kcal
- Tłuszcz: 0,5 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: <0,1 g
- Węglowodany: 75,5 g
- z czego cukier: 0,8 g
- Proteiny: 3,1 g
- Błonnik: 8,5 g
- Sól: 0 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!