Opis
Proso, należące do rodziny bylin, było uprawiane w Mezopotamii już 6000 000 lat temu, a niektóre źródła doszukują się jego przodków nawet w Chinach 10 000 000 lat wstecz. Rozpowszechniony na świecie od tysiącleci, na Węgrzech jest uprawiany od setek lat na paszę dla zwierząt i żywność, co czyni go doskonałym wyborem ze względu na ochronę środowiska..
Proponowane zastosowanie prosa
Neutralny smak prosa sprawia, że ma ono wszechstronne zastosowanie. Ugotowana lub ugotowana na parze stanowi świetny dodatek do dania głównego z różnymi przyprawami. Można z niego zrobić klopsiki, farsz, różne wytrawne przekąski. Doskonały również do słodyczy, np. owsianki, felfújt, lub nawet pierogi z nadzieniem można też łatwo zrobić.
Masa netto: 500 g
Składniki: łuszczone proso
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1510 kJ / 361 kcal
- Tłuszcz: 3,3 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
- Węglowodany: 65 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 12 g
- Błonnik: 8,2 g
- Sól: 0,05 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!