Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1000g/1kg.
Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1000g/1kg.
3,28

Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1000g/1kg.

Himalajska sól, którą spożywamy dzisiaj, sięga ponad 250 milionów lat wstecz. Powstała podczas wysychania dawnych zbiorników wodnych otaczających Himalaje, a następnie w wyniku wyniesienia gór zbliżyła się do powierzchni i stała się dostępna do wydobycia. Warstwa soli występuje w naturalnej formie na głębokości około 400-600 metrów, chroniona przed szkodliwymi wpływami środowiskowymi nowoczesnego świata.

Podczas wydobycia i przetwarzania soli himalajskiej nie jest poddawana żadnym szkodliwym procesom przemysłowym, takim jak oczyszczanie czy wybielanie. Nie zawiera żadnych dodatków, takich jak przeciwzbrylające substancje. Dlatego ma charakterystyczny różowy kolor i jest niezwykle bogata w minerały i mikroelementy. Niektóre badania wskazują, że może zawierać nawet 84 różne minerały.

Sól himalajska może być używana w pieczeniu, gotowaniu i do przyprawiania potraw w proporcjach porównywalnych do tradycyjnej soli. Zaleca się dodawanie jej na koniec przygotowywania potrawy, aby zachować pełną zawartość składników mineralnych.

Ponadto sól himalajska nadaje się również do użytku zewnętrznego. Można z niej przygotować kąpiel solną lub kąpiel stóp, które pomogą w zmiękczeniu skóry i odprężeniu.
3,28
Punkty po zakupie: 0,07 zł
podobne produkty