Opis
Mąka arrowotna to niezwykle drobna mąka produkowana z podziemnej bulwy rośliny arrowroot w Ameryce Południowej. Roślina arrowroot wzięła swoją nazwę od rdzennych mieszkańców, którzy używali jej do leczenia ran spowodowanych przez strzały. Mąka arrowotna to lekkostrawna (odpowiednia dla małych dzieci), wysoko mineralna mąka. Jest to prawdziwa mąka "all-free", gdyż nie zawiera glutenu, fitynianów, lektyn, saponin i innych substancji antyodżywczych.
Sugerowane zastosowanie mąki arrowroot
Jej neutralna barwa i zawartość skrobi ma działanie zagęszczające już w niższych temperaturach, dzięki czemu nie wymaga tak długiego czasu gotowania jak mąka pszenna czy skrobia kukurydziana do kremów, sosów i puddingów. W przeciwieństwie do innych skrobi nie jest wrażliwa na kwasy, dzięki czemu ma maksymalne działanie zagęszczające nawet w obecności kwaśnych grzybów, soku z cytryny, octu itp. "Twardej" i "kruchej" tekstury typowej dla paleo i bezglutenowych chlebów i makaronów można uniknąć, używając mąki arrowroot, dzięki czemu ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne. W przypadku zamienników mąki pszennej proporcje użycia nie są takie same; 1 łyżkę stołową mąki pszennej można zastąpić około 1 łyżką stołową mąki arrowroot.
Masa netto: 500 g
Składniki: mąka arrowroot
Miejsce pochodzenia: Brazylia
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1471 kJ / 348 kcal
- Tłuszcz: 0,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
- Węglowodany: 84,8 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 0,3 g
- Błonnik: - g
- Sól: 0 g
Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!