Detale
Opis
Łuska babki płesznik to cienka zewnętrzna powłoka nasion rośliny babki płesznik. Roślina ta jest rodzima w Indiach i Iranie. Zarówno nasiona rośliny, jak i jej łuska, posiadają doskonałe wartości odżywcze, które są wykorzystywane w celach leczniczych oraz są również pomocne w diecie. Jej zdolność do wiązania wody jest szczególnie pomocna w diecie bezglutenowej i można jej używać do przygotowywania lepiej ukształtowanych ciastek. Weganie mogą zastąpić żelatynę pochodzenia zwierzęcego za pomocą łuski babki płesznik.
Sugerowane zastosowanie łuski babki płesznik
Można ją ogólnie stosować do wzbogacania zawartości błonnika w chlebie, wypiekach i innych słodkich i słonych ciastach, a także do poprawy konsystencji bezglutenowych makaronów. Można ją dodawać do musli, domowych batonów energetycznych i jogurtu. Może być stosowana do zagęszczania i żelowania podczas przygotowywania kremów, budyniów i galaretek. Ponieważ potrafi łączyć się nawet na zimno, można z niej przygotować świeże galaretki owocowe bez gotowania. Może być również stosowana samodzielnie w kuracji: rano i wieczorem, pół godziny przed posiłkami, należy spożyć jedną łyżkę łuski babki płesznik z herbatą, wodą lub sokiem owocowym. Kurację warto kontynuować codziennie przez 1-2 tygodnie, jednocześnie ściśle dbając o odpowiednie spożycie płynów, które powinno wynosić co najmniej 2 litry.
Masa netto: 250 g
Składniki: łuska babki płesznik (Psyllium Husk)
Miejsce pochodzenia: Indie
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Energia: 812 kJ / 201 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 3,6 g
- w tym cukry: 0 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 82 g
- Sól: 0,11 g
Dane dotyczące wartości odżywczej mają charakter informacyjny! Aktualne wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. Prosimy o zapytanie o aktualne wartości odżywcze u naszych pracowników!