Opis
Jadalne owoce niektórych gatunków z rodzaju Lycium nazywane są jagodami goji (Lycii fructus). Właściwości lecznicze małych czerwonych jagód znane są od tysięcy lat w starożytnej Azji, a zwłaszcza w Chinach. Na początku uważano, że ma głównie działanie odmładzające i pożądane. Tybetańczycy przypisywali jej również wiele pozytywnych efektów zdrowotnych. Później stała się centralnym elementem medycyny zachodniej, a nawet dziś prowadzi się wiele badań nad jagodami goji, aby udowodnić liczące tysiące lat obserwacje ludowe faktami naukowymi. Wykazano, że zawiera 18 aminokwasów i 21 pierwiastków śladowych, takich jak żelazo, potas, wapń, cynk, magnez, selen i kobalt. Udowodniono również, że ma wysoką zawartość witaminy C oraz zawiera witaminy A, B1, B2, C i E.
Sugerowane użycie jagód Goji
Jagody Goji, dostępne w formie suszonej, mają lekko kwaśny smak. Może być spożywany samodzielnie, zmieszany z musli lub użyty do aromatyzowania smoothies i sałatek. Namoczony w wodzie przez kilka minut, może być również używany w bardziej miękkiej formie, aby dodać do różnych dań dodatkowych, co czyni go ekscytującym parą z parowaną quinoa, kuskusem lub nawet proso. Przesyłane dane parametrów!
Masa netto: 150 g
Składniki: goji bogyó
Miejsce pochodzenia: -
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 970 kJ / 232 kcal
- Tłuszcz: 36,6 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,9 g
- Węglowodany: 22 g
- z czego cukier: 17 g
- Proteiny: 22 g
- Błonnik: 7,4 g
- Sól: 0,01 g