Detale
Opis
Jadalne owoce niektórych gatunków należących do rodzaju Lycium nazywane są jagodami goji (Lycii fructus). Właściwości lecznicze tych małych czerwonych jagód są znane od tysiącleci w starożytnych rejonach Azji, głównie na obszarze Chin. Na początku przypisywano im głównie działanie odmładzające i pobudzające pożądanie. Tybetańczycy przypisują im również wiele pozytywnych efektów zdrowotnych. Później zyskały one centralną rolę również w zachodniej medycynie, a obecnie prowadzone są liczne badania nad jagodami goji, aby naukowo potwierdzić wiekowe obserwacje ludowe. Wykazano, że zawierają one 18 rodzajów aminokwasów i 21 rodzajów pierwiastków śladowych, takich jak żelazo, potas, wapń, cynk, magnez, selen i kobalt. Ponadto udowodniono, że mają wysoką zawartość witaminy C oraz zawierają witaminy A, B1, B2, C i E.
Zalecenia dotyczące wykorzystania jagód goji
Suszone jagody goji, dostępne w formie suszonej, mają delikatnie kwaśny smak. Mogą być spożywane same, mieszane z musli, używane do aromatyzowania smoothie i sałatek. Po kilku minutach namoczenia w wodzie stają się miękkie i można je dodawać do różnych dodatków, tworząc interesujące kombinacje z gotowanym quinoa, kuskusem lub nawet kaszą jaglaną.
Masa netto: 150 g
Składniki: jagody goji
Kraj pochodzenia: -
Przeciętne wartości odżywcze w 100 g produktu:
- Energia: 970 kJ / 232 kcal
- Tłuszcz: 36,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
- Węglowodany: 22 g
- w tym cukry: 17 g
- Białko: 22 g
- Błonnik: 7,4 g
- Sól: 0,01 g
Dane dotyczące wartości odżywczych mają charakter informacyjny! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. Prosimy o zapytanie o aktualne wartości odżywcze u naszego działu obsługi klienta!