A megnövekedett forgalom miatt a rendelések szállítási ideje meghosszabbodhat. Kérjük szíves megértésüket és türelmüket. Balancefood Webshop Csapata
Gryka prażona 500 g
Gryka prażona 500 g
8,62

Gryka prażona 500 g

Prażona gryka jest bardzo uniwersalną potrawą, która ma również wybitne działanie fizjologiczne, co czyni ją niezbędnym składnikiem kuchni reformowanej. 
8,62
Detale

Opis



Gryka (Fagopyrum esculentum), znana również jako pohanka, tatarka, haricot lub kruppa, to roślina pochodząca pierwotnie z Azji. Pod względem botanicznym należy do rodziny traw gorzkich i dlatego nie jest zbożem. Głównymi składnikami odżywczymi w gryce są węglowodany, z których większość stanowi skrobia (ok. 55-75%) oraz błonnik pokarmowy (ok. 17-20%). Wysoka zawartość błonnika sprzyja prawidłowej pracy jelit.  Jak pokazują jej liczne odmiany wernakularne, jest ona znana i uprawiana w naszym kraju od wieków. Według wielowiekowych przekazów używano go głównie do wyrobu kasz i zup, ale w rękopiśmiennym zeszycie z przepisami pijarskiego mnicha Kristófa Simai z XVIII wieku, został on wykorzystany jako podstawa krwistej kiełbasy. 



Sugerowane użycie prażonej gryki



Jest naturalnie bezglutenowy, więc może być spożywany również przez osoby wrażliwe na gluten. Ugotowana w podwójnej ilości wody, na parze, stanowi idealny dodatek do potraw. Można z niej zrobić kaszę, risotto, jako dodatek do zup, jako składnik nadzienia.




Masa netto:500 g

Składniki: gryka prażona

Miejsce pochodzenia: EU


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1656 kJ / 391,71 kcal
- Tłuszcz: 2,71 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,59 g
- Węglowodany: 74,95 g
- z czego cukier: 0 g
- Proteiny: 11,73 g
- Błonnik: 10,3 g
- Sól: 11 mg

Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
Csomagajánlatok
podobne produkty