Opis
Wydobycie soli w kopalni soli Parajd w pobliżu wsi Parajd w Transylwanii sięga czasów starożytnych Rzymian. Kopalnia przez setki lat należała do królów Węgier i Siedmiogrodu, jest więc częścią naszej historii. Od XV wieku sól parajdowska nazywana jest także "solą szeklerską", która zapewnia pracę i utrzymanie mieszkańcom "Ziemi Solnej" także dzisiaj. Jaskinie solne Parajd są jednym z największych złóż soli w Europie, w warstwie soli na głębokości ok. 2700 m znajduje się ilość soli wystarczająca na kilkaset lat. Sól ta występuje w naturalnej, chronionej formie w głębinach, odizolowana od szkodliwego wpływu środowiska. Wydobycie i obróbka nadal odbywa się metodami mechanicznymi, sól nie jest oczyszczana, wybielana, rafinowana w procesach przemysłowych ani mieszana z dodatkami, co jest przyczyną jej wysokiej zawartości minerałów i korzystnego działania. Ponieważ pochodzi z Transylwanii, wpływ transportu na środowisko jest najmniejszy w przypadku soli Parajd, co sprawia, że jest to wybór przyjazny dla środowiska. Sól parajdowska zawiera kilka rodzajów minerałów i pierwiastków śladowych, głównie dzięki pozostałościom prehistorycznego mułu. To właśnie nadaje soli charakterystyczny szarawy odcień.
Sugerowane użycie soli Parajdi
Jest powszechnie stosowana do aromatyzowania w pieczeniu i gotowaniu, ma intensywniejszy, bardziej soczysty smak niż tradycyjna sól kuchenna. Węgierskie Stowarzyszenie Gastronomiczne przyznało soli Parajdi złotą wstęgę jako wybitNieu produktowi gastronomiczNieu, a podczas Bocuse d'Or, na Mistrzostwach Świata w Gotowaniu w Lyonie, węgierska drużyna również gotowała z solą Parajdi. Stosowany jako sól do kąpieli, skutecznie łagodzi bóle reumatyczne, stawów i mięśni, a także różne schorzenia skóry. Przywraca skórze odpowiednie pH i pomaga ją nawilżyć. Może być również stosowany jako kąpiel do stóp w celu zapobiegania i leczenia chorób grzybiczych. Pomaga również utrzymać zdrowe zęby i dziąsła, skutecznie dezynfekując jamę ustną.
Masa netto: 1000 g
Składniki: parajdi sól
Miejsce pochodzenia: Rumunia
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: - kJ / - kcal
- Tłuszcz: - g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: - g
- Węglowodany: - g
- z czego cukier: - g
- Proteiny: - g
- Błonnik: - g
- Sól: - g
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!