Opis
Mączka lniana to produkt uzyskany poprzez spłaszczenie i lekkie zmielenie nasion lnu, co jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na odblokowanie cennych składników odżywczych zawartych w nasionach lnu. Mączka z siemienia lnianego dostarcza więc naszemu organizmowi pożytecznego błonnika, białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych i minerałów. Niezbędne kwasy tłuszczowe to substancje, których produkcja jest niezbędna dla naszego organizmu, ale których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc możemy je zastąpić spożywanymi pokarmami.
Płatki z siemienia lnianego Sugerowane użycie
Płatki lniane można spożywać w musli, śniadaniowej owsiance lub smoothie. Można go włożyć do ciasta na torty, chleby i ciastka, ale jest też świetny w klopsach, farszach, a nawet w bułce tartej. Płatki lniane to świetny zamiennik jajka w kuchni wegańskiej i bezjajecznej. Świetnie zastępuje jajka w różnych wypiekach robionych z jajkami (linzer, podpłomyki, babeczki itp.). Wymieszaj 1 łyżkę płatków lnianych z 3 łyżkami wody i odstaw na kilka minut, aż masa będzie miała lekko "galaretowatą" konsystencję. Dodaj tę mieszankę do ciasta.
Masa netto: 250 g
Składniki: płatki lniane
Miejsce pochodzenia: EU
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Energia 563 kcal
2365 kj
Tłuszcz 42
z czego nasycone kwasy tłuszczowe 3.7
Węglowodany 27.9
z czego cukry 1.5
Proteiny 18.3
Sól 0.1
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!