Opis
Kuskus to potrawa berberyjska przyrządzana z semoliny z pszenicy durum i wody. Jego nazwa oznacza "dobrze wyprażony", co nawiązuje do tradycyjnej metody produkcji. Mieszanka pszenicy durum i wody została ręcznie rozwałkowana na małe ziarna, przesiana, posypana mąką z pszenicy durum i rozłożona w celu wysuszenia ziaren, aby stały się "perłowe". W wielu krajach arabskich nadal w ten sposób przyrządza się kuskus w wielu domach.
Sugerowane zastosowanie kuskusu
Stosując się do kilku małych kroków, można uzyskać błyskawiczną, idealną w konsystencji potrawę towarzyszącą. W tym celu odmierzony kuskus umieścić w żaroodpornej misce, zalać dwukrotnie większą ilością wrzącej wody i przykryć. Odstawić na około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dzięki neutralNieu smakowi kuskusu można eksperymentować z jego doprawieniem, doskonale współgra ze smakami kuchni arabskiej i przyprawami węgierskimi.
Jest doskonałym dodatkiem do soczystych dań, ale doskonale sprawdza się również jako sałatka po wymieszaniu z warzywami. Można ją również jeść na słodko, więc można z niej zrobić deser w kilka minut.
Masa netto: 500 g
Składniki: pszenica durum, woda pitna
Alergeny: produkt zawiera gluten.
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1563 kJ / 373 kcal
- Tłuszcz: 2 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,4
- Węglowodany: 73 g
- z czego cukier: 3
- Proteiny: 13 g
- Błonnik: 0,9 g
- Sól: -
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!