Opis
Ciecierzyca jest kamieniem węgielnym indiańskiej i śródziemnomorskiej gastronomii. Może być spożywany na wiele sposobów i jest jednym z najważniejszych źródeł białka roślinnego, co sprawia, że jest popularnym wyborem dla wegetarian, wegan i nowoczesnej kuchni reformowanej. Znaczna część zawartości węglowodanów w ciecierzycy to zasługa cennego błonnika, który sprzyja prawidłowemu trawieniu i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. A zawarty w nim wapń i fosforan odpowiadają za wytrzymałość kości. Mąka uzyskana przez zmielenie suchych nasion ciecierzycy zawiera wszystkie jej wartości odżywcze.
Sugerowane zastosowania mąki z ciecierzycy
Mąkę z ciecierzycy można wykorzystać do zagęszczania zup kremów i gulaszów, do poprawy konsystencji warzywnych klopsików, a także wykorzystać do przygotowania bezglutenowych naleśników, pasztetów, wytrawnych ciasteczek i babeczek. Głównym składnikiem socca, popularnego płaskiego chleba, jest mąka z ciecierzycy.
Masa netto: 500 g
Składniki: 100% ciecierzyca mielona
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
- Energia: 1612 kJ / 385 kcal
- Tłuszcz: 5,9 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g
- Węglowodany: 44 g
- z czego cukier: 2,8 g
- Proteiny: 39 g
- Sól: g
Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!