Proszki białkowe na bazie roślin stają się coraz bardziej popularne, a białko grochu jest jednym z najpopularniejszych ze względu na wysoką wartość odżywczą i łatwą przyswajalność. Wiele źródeł białka jest również alergizujących (np. serwatka, jaja, kazeina, soja), dlatego wiele osób nie może ich spożywać, ale białko grochu jest dla nich idealnym wyborem, ponieważ jest naturalnie bezglutenowe.
Białko grochu jest pozyskiwane z żółtego grochu (suszony zielony groszek). W tym celu żółty groszek jest mielony na drobny proszek, a następnie myty wodą, aby usunąć nadmiar skrobi i błonnika. Resztki pasty z grochu mają więc bardzo wysoką zawartość białka, witamin i minerałów. Nadmiar wody jest następnie usuwany przez suszenie, co skutkuje wyjątkowo wysoką zawartością białka i łatwą do wykorzystania konsystencją proszku. Rośliny strączkowe są znane jako niezwykle zdrowe, ale mogą powodować nieprzyjemne wzdęcia. Wzdęcia są spowodowane ich wysoką zawartością skrobi i błonnika. Podczas produkcji białka grochu substancje te są niemal całkowicie usuwane, dzięki czemu spożywanie białka grochu nie powoduje żadnych nieprzyjemnych objawów i jest bardzo lekkostrawne.
Białko grochu zawiera niezbędne aminokwasy, białka, które są niezbędne dla organizmu, ale organizm ludzki nie potrafi ich wytworzyć, dlatego musimy uważać na ich spożycie. Zawiera wysoki poziom aminokwasów rozgałęzionych (BCAA amino acids), które odgrywają ważną rolę w budowaniu mięśni i utrzymaniu dobrej sprawności fizycznej.
Sugerowane użycie:
A borsófehérje finomszemcsés, púder állagának köszönhetően akár vízzel, növényi tejjel elkeverve is fogyasztható. Dla tych, którzy chcą zamaskować jego lekko "ziemisty" smak, zapraszam do zblendowania go w śniadaniowym smoothie, koktajlu lub shake'u. Ponadto białko grochu można wykorzystać do wzbogacenia wielu potraw, np. naleśników białkowych, gofrów, a nawet w gulaszu. Do wypieków można zastąpić prawie każdą mąkę jedną trzecią białka w proszku (np. ciasto biszkoptowe, muffinkowe, linzerowe itp..).
Składniki: 100% borsófehérje
Miejsce pochodzenia: Chiny
Średnia wartość odżywcza na 100g produktu:
Energia: 1643kJ/ 390kcal
Tłuszcz: 9,5g
z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 1,9 g
Węglowodany: 0,9g
z czego cukry: 0,4 g
Proteiny: 80 g
Sól: 2,4 g