Białko ryżowe jest najszerzej stosowanym źródłem białka roślinnego, ponieważ zawiera niezwykle wysoki procent protein, w dodatku o jednym z najlepszych składów aminokwasowych. Jest też lekkostrawny i nie wywołuje reakcji alergicznych, dlatego mogą go bezpiecznie spożywać osoby uczulone na gluten, soję, laktozę i białko mleka, jajka. Liczne badania wykazały, że stosowanie białek roślinnych, w tym białka ryżu baraniego, może całkowicie zastąpić białka zwierzęce w celu zaspokojenia zwiększonego spożycia białka wymaganego przez sportowców, a także, że białka roślinne są łatwiejsze do strawienia. Ponadto dla wegetarian i wegan odpowiednie spożycie białka ma ogromne znaczenie, a białka z brązowego ryżu są doskonałym wyborem.
Białka z brązowego ryżu są oddzielane od skrobi zawartej w ryżu poprzez zmielenie ziaren ryżu, a następnie poddanie ich działaniu specjalnego enzymu.
Sugerowane użycie:
A barnarizs proteiny enyhén édeskés, földes ízű. Ma postać proszku, choć jest nieco bardziej drapiący i ziarnisty w porównaniu z innymi białkami roślinnymi. Można go stosować w śniadaniowych smoothies, koktajlach, shake'ach. Wiele potraw można wzbogacić o białko z brązowego ryżu, np. naleśniki proteinowe, gofry, wmieszać do gulaszu, a nawet wykorzystać do zrobienia domowych batonów proteinowych. Do wypieków można zastąpić prawie każdą mąkę jedną trzecią białka w proszku (np. ciasto biszkoptowe, muffinkowe, linzerowe itp..).
Składniki: 100% barnarizs proteiny
Miejsce pochodzenia: Chiny
Średnia wartość odżywcza na 100g produktu:
Energia: 360 kcal (1506 kJ)
Tłuszcz: 2g
z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
Węglowodany: 3,9g
z czego cukry: 0,3 g
Proteiny: 85 g
Sól: 0 g