Orzechy laskowe 100 g
Orzechy laskowe 100 g
8,75

Orzechy laskowe 100 g

Dzięki cennym kwasom tłuszczowym, witaminom i składnikom mineralnym, orzechy ziemne są szczególnie zdrowe. Są bogate w jednonienasycone kwasu oleinowego, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i musi być dostarczany w diecie.
8,75
Punkty po zakupie: 0,18 zł
Detale
Kaszewy orzech korzystnie wpływa na profil lipidowy poprzez obniżanie poziomu LDL („złego”) cholesterolu i podnoszenie poziomu HDL („dobrego”) cholesterolu, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza chorób wieńcowych i zapobiegania udarom.

Orzechy nerkowca są bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne i wiele fitochemikaliów wspierających zdrowie, które razem zapewniają ochronę przed chorobami przewlekłymi i nowotworowymi.

Zawartość kwasu foliowego w orzechach nerkowca wyróżnia się spośród innych nasion oleistych. Witamina ta jest niezbędna m.in. do metabolizmu aminokwasów i kwasów nukleinowych. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu krwi, a jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości, utraty pamięci, depresji i zmęczenia. Podczas ciąży szczególnie ważne jest odpowiednie spożycie kwasu foliowego, ponieważ pomaga w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u płodu.

Oprócz kwasu foliowego (witaminy B9), orzechy nerkowca zawierają inne witaminy z grupy B, które przyczyniają się do ochrony układu nerwowego i prawidłowego funkcjonowania metabolizmu.

Orzechy nerkowca są doskonałym źródłem witaminy E. Znana również jako tokoferol, witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i ma właściwości antyoksydacyjne. Zapobiega nadmiernemu powstawaniu wolnych rodników z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywa również ważną rolę w opóźnianiu procesu starzenia, ochronie błon komórkowych oraz wzmocnieniu układu odpornościowego.

Spośród składników mineralnych, orzechy nerkowca są bogate w mangan, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk i selen. Miedź i magnez pełnią funkcję kofaktorów dla enzymu przeciwutleniającego dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), który ma właściwości antyoksydacyjne (molekuła organiczna lub jon metalu niezbędna do aktywności enzymu).



Składniki: 100% orzechy nerkowca

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu!

Pochodzenie: UE

Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 2793 kj/677 kcal
Tłuszcz: 63g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,51g
Węglowodany: 6g
w tym cukry: 3,7g
Białko: 17g
Błonnik pokarmowy: 8,9g
Sól: 0,005g

Wartości odżywcze mają charakter orientacyjny! Faktyczne wartości odżywcze podane na opakowaniu mogą różnić się od podanych tutaj wartości. Prosimy o zapytanie o aktualne wartości poprzez naszą infolinię obsługi klienta!
podobne produkty