Korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, gdyż zawarty w nim kwas linolowy obniża poziom LDL ("złego") cholesterolu i podnosi poziom HDL ("dobrego") cholesterolu, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego, w szczególności do zapobiegania chorobie wieńcowej i udarowi mózgu.
Tureckie orzechy laskowe jest bogata w błonnik, witaminy, minerały i szereg prozdrowotnych fitochemikaliów, które wspólnie chronią przed chorobami przewlekłymi i nowotworowymi.
Wśród nasion roślin oleistych wyróżnia się zawartość kwasu foliowego, witaminy niezbędnej m.in. do metabolizmu aminokwasów i kwasów nukleinowych. Odgrywa ważną rolę w hematopoezie, a przy jej braku może prowadzić do aNieii, zapomnienia, depresji i senności. Szczególnie ważne jest spożywanie odpowiednich ilości w czasie ciąży, ponieważ pomaga zapobiegać nieprawidłowościom w szpiku płodu.
Oprócz kwasu foliowego (witamina B9), orzechy laskowe zawierają również inne witaminy z grupy B, które przyczyniają się do ochrony układu nerwowego i prawidłowego funkcjonowania metabolizmu.
Orzechy laskowe to także doskonałe źródło witaminy E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina, znana również jako tokoferol, ma właściwości antyoksydacyjne. Zapobiega nadmierNieu powstawaniu wolnych rodników z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywa również ważną rolę w opóźnianiu starzenia, ochronie błony komórkowej i wzmacnianiu układu odpornościowego.
Wśród minerałów wyróżnia się mangan, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk i selen. Miedź i magnez są kofaktorami dla enzymu antyoksydacyjnego, dysmutazy ponadtlenkowej (cząsteczka organiczna lub jon metalu, który jest niezbędny do działania enzymu).
Składniki: 100% orzechy laskowe
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu!
Miejsce pochodzenia: EU
Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:
Energia: 2793kj/677kcal
Tłuszcz: 63 g
z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 4,51 g
Węglowodany: 6 g
z czego cukry: 3,7 g
Proteiny: 17g
Błonnik pokarmowy: 8,9 g
Sól: 0,005 g