Erytryt / Erytrytol 9 kg
Erytryt / Erytrytol 9 kg
124,36

Erytryt / Erytrytol 9 kg

Erytrytol to naturalny alkohol cukrowy, który dostarcza bardzo mało energii. Ma indeks glikemiczny 0, nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie wywołuje odpowiedzi insulinowej, dlatego może być spożywany przez dietetyków i diabetyków.


Wybierz jeden z TOP produktów naszego sklepu internetowego, Balance Food Erit w stale niskiej cenie!

124,36
Punkty po zakupie: 2,49 zł
Detale

Opis


Erytrytol występuje naturalnie w niewielkich ilościach w grzybach, winogronach, melonach, gruszkach i różnych sfermentowanych pokarmach. Obecnie w przemyśle produkuje się ją w procesach mikrobiologicznych i chemicznych. Został odkryty w 1848 roku przez brytyjskiego chemika Johna Stenhouse'a w świeżych i sfermentowanych owocach. Od 1990 roku jest stosowany w japońskim przemyśle spożywczym do zastępowania cukru w cukierkach, czekoladkach, galaretkach i dżemach owocowych, napojach i innych produktach. W 1997 roku został dopuszczony do użytku w USA, a w 2001 roku uznano go za całkowicie bezpieczny. Na rynku europejskim jest od 2003 roku.


<>Oprócz zastosowania w przemyśle spożywczym jako stabilizator słodkiego smaku, jest wykorzystywany jako nośnik, zagęszczacz, stabilizator smaku i pH. Kod żywności <= https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-az-edesitoszerekrol-tudni-kell> E-968.
Erytrytrytol działanie na organizm
Indeks glikemiczny 0, nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie wywołuje odpowiedzi insulinowej, dlatego może być spożywany przez dietetyków i diabetyków. Bakterie w jamie ustnej nie są w stanie go wykorzystać, dlatego nie powoduje on próchnicy zębów.Bakterie w jamie ustnej nie są w stanie go wykorzystać, dlatego nie powoduje on próchnicy zębów.Bakterie w jamie ustnej nie są w stanie go wykorzystać, dlatego nie powoduje on próchnicy zębów. 


Erytryt Sugerowane zastosowania
Z uwagi na swoją konsystencję i smak, może być stosowany podobnie jak cukier granulowany w różnych napojach, dżemach i deserach. Jego moc słodzenia wynosi 60-80% mocy cukru granulowanego, dlatego do uzyskania tego samego słodkiego smaku potrzeba go więcej. Ma słodki, chłodzący smak. Powyżej 160°C traci swoją słodycz. Nie karmelizuje się. Ponieważ hamuje rozwój grzybów, nie nadaje się do wyrobu makaronu.




Masa netto:9 kg
Składniki: 100% eritrit
Miejsce pochodzenia: Chiny
Średnia wartość odżywcza na 100g produktu:
Energia: 0,8 kJ / 0,2 kcal
Tłuszcz: 0g
z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
Węglowodany: 99,9g
z czego cukry: 0 g
z czego poliole: 99,9 g
Proteiny: 0 g
Sól: 0 g



Informacje o wartościach odżywczych podane są wyłącznie w celach informacyjnych! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty