Detale
To także doskonałe źródło potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi.
Siemię lniane ma wiele korzystnych działań na organizm, w tym pobudza trawienie dzięki dużej zawartości błonnika.
Skutecznie obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu wspiera optymalne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, może również w pewnym stopniu obniżać ciśnienie krwi.
Siemię lniane można stosować na wiele sposobów: mieszać z jogurtem, kefirem, posypywać nim sałatki, gotować w zupach, a nawet piec (chleb, podpłomyki).
To także doskonałe źródło potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi.
Średnia wartość odżywcza w 100g:
Energia: 2282kj/545kcal
Tłuszcz 40g
Tłuszcz nasycony 4g
Węglowodany 28g
z czego cukry 3g
Błonnik 17g
Proteiny 10g
Sól 0,3g