Sól himalajska, różowa, gruba 500g (3-5 mm, kryształowa)
Sól himalajska, różowa, gruba 500g (3-5 mm, kryształowa)
2,41

Sól himalajska, różowa, gruba 500g (3-5 mm, kryształowa)

Himalajska sól, którą obecnie spożywamy, ma 250 milionów lat historii. Powstała podczas wysychania pradawnych mórz wokół pasma górskiego Himalajów i trafiła bliżej powierzchni Ziemi w wyniku wyniesienia gór, gdzie obecnie wydobywana jest warstwa solna. Warstwa solna znajdująca się na głębokości około 400-600 metrów jest naturalnie chroniona przed szkodliwymi wpływami środowiska współczesnego świata. W trakcie wydobycia i przetwarzania nie poddaje się jej żadnym szkodliwym procesom przemysłowym, takim jak oczyszczanie czy bielenie; nie zawiera również żadnych dodatków, takich jak substancje antyzbrylające. To właśnie dzięki tym cechom posiada charakterystyczny różowy kolor oraz niezrównany skład mineralny i mikroelementy. Według niektórych badań zawiera 84 różne minerały.

Himalajska sól może być używana do przyprawiania potraw podczas gotowania i pieczenia w proporcjach porównywalnych do tradycyjnej soli. Zaleca się dodawanie jej do potraw pod koniec gotowania lub pieczenia, aby zachować pełną zawartość składników mineralnych. Ponadto, nadaje się również do stosowania zewnętrznego, na przykład do kąpieli solnych czy kąpieli stóp.
2,41
Punkty po zakupie: 0,05 zł
Detale
Waga netto: 500 g
Składniki: sól himalajska (grube, różowe ziarna)

 

Rozmiar ziaren: 3-5 mm


Kraj pochodzenia: Pakistan

podobne produkty