Premium Holenderskie Kakao w proszku 22-24% 100 g
Premium Holenderskie Kakao w proszku 22-24% 100 g
5,85

Premium Holenderskie Kakao w proszku 22-24% 100 g

Ten wyjątkowy, kremowy holenderski proszek kakaowy o intensywnym odcieniu czerwonobrązowym oraz głębokim smaku, zawiera 20-22% masła kakaowego i doskonale nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju ciastek, kremów i napojów czekoladowych. Proszek kakaowy można spożywać bez wyrzutów sumienia w ramach dowolnej diety, ponieważ jego zawartość naturalnego cukru jest minimalna (około 0,6 g / 100 g produktu), a nie zawiera dodanego cukru. Idealnie nadaje się do przygotowania deserów bezglutenowych i może być wykorzystywany do przygotowywania kakao bez laktozy, stosując roślinne mleko zamiast zwierzęcego.
5,85
Punkty po zakupie: 0,12 zł
Detale



Opis



Proszek kakaowy otrzymuje się w wyniku przetworzenia ziaren kakaowca, które są sfermentowanymi i wysuszonymi nasionami owoców tropikalnej rośliny kakaowca. Sfermentowane, a następnie wysuszone ziarna kakaowe są prażone, następnie oczyszczane z łupin i innych nadmiarowych cząstek, a na koniec mielone za pomocą walców. Następnie uzyskuje się masę ziarna kakaowego o konsystencji pasty, z której powstają dwa produkty: masło kakaowe i proszek kakaowy. Otrzymany w ten sposób surowy, naturalny proszek kakaowy ma wartość pH około 5-6, lekko gorzki, cytrusowy, owocowy smak, a zawartość masła kakaowego wynosi 10-12%. W XIX wieku Holender Coenraad Johanner van Houten opracował nowy proces produkcji proszku kakaowego, w którym ziarna kakaowe poddawane są działaniu alkaliów. Proces ten obniża pH produktu do neutralnego, proszek kakaowy nabiera ciemniejszej barwy i ma znacznie przyjemniejszy, pełny smak, typowy dla czekolady i kakao.



Sugerowane użycie:



Ciasta tortowe, kremy i nadzienia, glazury i powłoki. Doskonale nadaje się również do sporządzania gorących i zimnych napojów kakaowych. Ci, którzy chcą eksperymentować, mogą nawet spróbować go w daniach wytrawnych, takich jak autentyczny przepis na chilli con carne.



Używając holenderskiego kakao w proszku należy upewnić się, że do wypieku ciasta użyjemy sody oczyszczonej, a nie proszku do pieczenia, ponieważ soda oczyszczona nie zadziała w pełni przy neutralnym pH kakao w proszku, przez co ciasto będzie bardziej płaskie i gęstsze.





Kakao w proszku może być spożywane bez wyrzutów sumienia we wszystkich dietach, ponieważ ma znikomą zawartość naturalnego cukru (około 0,6 g na 100 g produktu) i nie zawiera cukru dodanego, jest idealne do ciast bezglutenowych i doskonale komponuje się z mlekiem półtłustym do produkcji kakao bez laktozy.




Masa netto: 100 g

Składniki: proszek kakaowy zawierający 22-24% masła kakaowego

Miejsce pochodzenia: Franciaország


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1542 kJ / 369 kcal
- Tłuszcz: 20,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 12,1 g
- Węglowodany: 11,4 g
- z czego cukier: 0,6 g
- Proteiny: 19,3 g
- Błonnik: 3,8 g
- Sól: 0,9 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. W celu uzyskania aktualnych wartości odżywczych prosimy o kontakt z naszymi kolegami!

Csomagajánlatok
podobne produkty