Premium Holenderskie Kakao w proszku 22-24% 250 g
Premium Holenderskie Kakao w proszku 22-24% 250 g
11,63

Premium Holenderskie Kakao w proszku 22-24% 250 g

Czerwonobrązowy kolor, bogaty i głęboki smak, najwyższej jakości holenderskie kakao w proszku o zawartości 20-22% masła kakaowego to doskonały wybór do każdego ciasta, kremu lub napoju na bazie kakao.

11,63
Punkty po zakupie: 0,23 zł
Detale

Opis



Proszek kakaowy otrzymuje się w wyniku przetworzenia ziaren kakaowca, które są sfermentowanymi i wysuszonymi nasionami owoców tropikalnej rośliny kakaowca. Sfermentowane, a następnie wysuszone ziarna kakaowe są prażone, następnie oczyszczane z łupin i innych nadmiarowych cząstek, a na koniec mielone za pomocą walców. Następnie uzyskuje się masę ziarna kakaowego o konsystencji pasty, z której powstają dwa produkty: masło kakaowe i proszek kakaowy. Otrzymany w ten sposób surowy, naturalny proszek kakaowy ma wartość pH około 5-6, lekko gorzki, cytrusowy, owocowy smak, a zawartość masła kakaowego wynosi 10-12%. W XIX wieku Holender Coenraad Johanner van Houten opracował nowy proces produkcji proszku kakaowego, w którym ziarna kakaowe poddawane są działaniu alkaliów. Proces ten obniża pH produktu do neutralnego, proszek kakaowy nabiera ciemniejszej barwy i ma znacznie przyjemniejszy, pełny smak, typowy dla czekolady i kakao.



Sugerowane użycie:



Zapraszamy do wykorzystania go do ciast, kremów i nadzień, glazur i powłok. Doskonale nadaje się również do sporządzania gorących i zimnych napojów kakaowych. Ci, którzy chcą eksperymentować, mogą nawet spróbować go w daniach wytrawnych, takich jak autentyczny przepis na chilli con carne.



Używając holenderskiego kakao w proszku należy upewnić się, że do wypieku ciasta użyjemy sody oczyszczonej, a nie proszku do pieczenia, ponieważ soda oczyszczona nie zadziała w pełni przy neutralnym pH kakao w proszku, przez co ciasto będzie bardziej płaskie i gęstsze.






Kakao w proszku może być spożywane bez wyrzutów sumienia we wszystkich dietach, ponieważ ma znikomą zawartość naturalnego cukru (około 0,6 g na 100 g produktu) i nie zawiera cukru dodanego, jest idealne do ciast bezglutenowych i doskonale komponuje się z mlekiem półtłustym do produkcji kakao bez laktozy.




Masa netto: 250 g

Składniki: proszek kakaowy zawierający 20-22% masła kakaowego

Miejsce pochodzenia: Francja


Średnia wartość odżywcza na 100 g produktu:

- Energia: 1542 kJ / 369 kcal
- Tłuszcz: 20,1 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 12,1 g
- Węglowodany: 11,4 g
- z czego cukier: 0,6 g
- Proteiny: 19,3 g
- Błonnik: 3,8 g
- Sól: 0,9 g

Informacje o wartości odżywczej służą wyłącznie celom informacyjnym! Rzeczywiste wartości odżywcze na opakowaniu mogą się różnić od podanych tutaj. O aktualne wartości odżywcze prosimy pytać naszych kolegów!
podobne produkty