Detale
Psyllium to cienka zewnętrzna skórka nasion rośliny nasiennej. Roślina ta jest rodzimą w Indiach i Iranie. Zarówno nasiona, jak i skórka posiadają doskonałą wartość odżywczą, która jest wykorzystywana także w celach medycznych i stanowi znaczną pomoc w dietach. Jego zdolność do wiązania wody jest przydatna także w diecie bezglutenowej, umożliwia przygotowanie lepiej zbudowanych makaronów. Wegańscy mogą zastąpić żelatynę pochodzenia zwierzęcego stosując psyllium.
Zastosowanie psyllium:
Ogólnie można go stosować do wzbogacania błonnika w chlebie, pieczywie i innych słodkich oraz słonych ciastach, jak również do poprawy konsystencji makaronów bezglutenowych. Można go dodać do musli, domowych batoników energetycznych i jogurtu. Można go również używać do zagęszczania i żelowania kremów, budyniów i galaretek. Ponieważ może łączyć się również na zimno, można przygotować świeże galaretki owocowe bez gotowania. Można go stosować także samodzielnie jako część diety: powinno się spożywać 1 łyżkę przed śniadaniem i kolacją, pół godziny przed posiłkiem, z herbatą, wodą lub sokiem. Kurację zaleca się stosować przez 1-2 tygodnie codziennie, dbając przy tym o odpowiednie spożycie płynów, które powinno wynosić co najmniej 2 litry dziennie.
Masa netto: 180 g
Składniki: psyllium (Psyllium Husk)
Pochodzenie: Indie
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 812 kJ / 201 kcal
Tłuszcze: 0,32 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 3,6 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 3 g
Błonnik: 82 g
Sól: 0,11 g
Informacje o wartości odżywczej mają charakter informacyjny! Rzeczywiste dane dotyczące wartości odżywczej na opakowaniu mogą różnić się od tych podanych tutaj. Prosimy o informacje na temat aktualnych danych dotyczących wartości odżywczej od naszych kolegów!